Ga naar de inhoud

Reglement

Algemeen

  • De Oorlamrace is een prestatietocht, geen wedstrijd.
  • Tijdens de tocht gelden de normale regels van het Binnenvaart Politie Reglement (BPR).
  • Net als bij een persoonlijke zeiltocht zijn de eigenaar, schipper en de bemanning zelf verantwoordelijk voor het schip en haar eigendommen.
  • Deelnemende jachten moeten verzekerd zijn met een WA-dekking van minimaal 1 miljoen euro. Eventuele schade wordt tussen de betrokken schippers en met de eigen verzekeringen geregeld.
  • Het organiserend comité draagt alleen zorg voor elementen als een start- en finishlijn en draagt geen verantwoordelijkheid voor letsel, schade of enig ander ongerief.

Eisen aan deelnemers.

  • Marifoon verplicht aan boord
  • De maximale lengte van het schip is 40 meter.
  • Reddingsvest voor iedere opvarende; met het advies om deze tijdens de tocht te dragen
  • Brandblusapparaat(en) aanwezig
  • Recente waterkaart en navigatiemiddelen aan boord
  • Werkende bilge pomp aanwezig
  • Motorgebruik is niet toegestaan tenzij het BPR dit vereist (gevaar voor aanvaring met andere schepen of boeien)
  • Ankeren is ten alle tijde toegestaan.

Palaver en communicatie

Het palaver vindt plaats op vrijdagochtend in Harlingen om 8.30u. De vloeddeuren bij de Sasbrug sluiten bij NAP +110 cm. Zorg ervoor dat uw schip op tijd in de buitenhaven kan zijn. Communicatie na het palaver vindt plaats via een Whatsapp groep. Marifoon uitluisteren op kanaal 02 (blokgebied Brandaris) of 10 (daarbuiten). Bij nadering van de haven van Vlieland kanaal 12 gebruiken. Tijdens de overtocht kan het comité aanvullend gebruikmaken van de marifoon, bijvoorbeeld bij bijzondere omstandigheden (weer, nood, afbreken). De deelnemers worden dan aangeroepen op kanaal 02 of 10 met het verzoek over te schakelen naar kanaal 72, 77 of 88 waar de informatie zal worden doorgegeven. De Oorlamrace zal doorgaan bij geschikte weersomstandigheden. Wat “geschikt” wordt geacht is altijd als eerste aan de schipper ter beoordeling. Er is hierin geen goede of slechte beslissing. Het staat elk schip dus vrij te beslissen wel of niet uit te varen, rekening houdend met de vaardigheid van het zeiljacht en haar bemanning. In algemene zin geldt dat, indien het Marifoonbericht de windvoorspelling van 7 Bft of hoger afgeeft voor district Texel of als het bladstil is, de Oorlamrace afgelast zal worden. Ook bij een zicht van minder dan 200 meter kan de Oorlamrace niet doorgaan. Bij afgelasting van de Oorlamrace zal er gezamenlijk een spontaan plan B worden gevormd met de aanwezigen om er een gezellige dag van te maken. Het startsein en de starttijd zullen tijdens het palaver worden meegedeeld.

Terugtrekken: Mocht de situatie zich voordoen dat een jacht besluit ondanks aanmelding niet aan de tocht mee te doen, dan dient officiële afmelding plaats te vinden bij het comité zodat helder is welke jachten zich aan de start gaan melden. Indien een jacht zich onverhoopt terugtrekt van afronden van de tocht na de start, dan is het verplicht zich officieel af te melden bij het comité inclusief reden en de nieuwe bestemming van het deelnemende jacht. Hiervoor kan de WhatsApp groep worden gebruikt.

Protesten: Eventuele protesten moeten indien mogelijk direct na het plaatsvinden van de gebeurtenis op het water worden afgehandeld. De boot die protest aantekent moet een rode vlag (of iets wat daarop lijkt; een rode zakdoek mag dus ook) tonen en via de WhatsApp groep het andere jacht plus het comité laten weten wat de aard van het protest is. Het aangeklaagde jacht moet dan – als het protest daar aan boord terecht wordt gevonden – een 360 graden rondje varen. Protestbehandeling door het comité na afloop is niet voorzien. Blijvende grieven kunnen aan de bar worden afgehandeld.

Elk deelnemend jacht dient zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 19:00 uur, na binnenkomst in de jachthaven een duidelijk en volledig ingevulde zeilverklaring bij het comité in te leveren, met daarin de finishtijd en de gevaren route. Niet juist ingevulde verklaringen kunnen leiden tot diskwalificatie. Het comité bevindt zich in het havenkantoor van Vlieland. Het comité beoordeelt de gegevens na binnenkomst van alle deelnemers en zal het evt. besluit tot diskwalificatie van een deelnemend jacht toelichten tijdens de prijsuitreiking.

De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdagavond om 21:30 uur op het terras voor het havenkantoor. Direct aansluitend op de prijsuitreiking start de muziek op deze feestelijke avond waar crew, opstappers, andere zeilmaten, inwoners van Vlieland en badgasten zijn uitgenodigd.

Prijzen

Er is een prijs voor het snelste jacht op basis van de gecorrigeerde gezeilde tijd, berekend volgens de hieronder beschreven formule:

(lengte schip in meters * 3) + gezeilde tijd in minuten + correctie factor voor de route.

De gezeilde tijd is de tijd die verlopen is tussen start en finish. Dus bijvoorbeeld:

schip 10m, gezeilde tijd is 3u 30 min, geen correctiefactor route => 30+210+0=240 punten.

schip 18m, gezeilde tijd is 3u 10 min, geen correctiefactor route => 48+190+0=238 punten.

De eerste dag, vrijdag

Op de eerste dag varen we van Harlingen naar Vlieland. De start is buiten de haven, in het Kimstergat bij boei RH1. De finish is bij de haven van Vlieland, tussen de havenmonding (groene havenlicht) en boei VS14. De finishlijn mag vanuit het noordoosten maar ook vanuit het zuidwesten worden gepasseerd. De totale afstand van start tot finish is ongeveer 20 zeemijl, afhankelijk van de gekozen route. Het comité kan besluiten om de finishlijn te verplaatsen richting boei VS8. Dit wordt aangegeven in de Whatsapp groep. Het finishschip zal een geluidssein laten horen bij de finish. Het deelnemer dient de eigen finishtijd te noteren op de zeilverklaring. Een ligplaats in de haven van Vlieland is gegarandeerd.

Het comité bevordert het volgen van originele routes. Daarom gelden de volgende correctiefactoren:

  • Volgen van de Pollendam aan de zuidzijde (met een afstand minder dan 500m ten zuiden van KB2): +60 punten
  • Ronden van ZuidOostRak ZR8: -60 punten
  • Ronden van VB6: -30 punten
  • Ronden van Vingegat V9: – 120 punten

Correctiefactoren mogen bij elkaar opgeteld worden als meerdere boeien worden gerond.

Dag 2, zaterdag.

Op zaterdag varen we een rondje Richel. De start is voor de haven, dan boei VS3 bakboord, VS20 bakboord, VB6 bakboord, VL7-FG4 bakboord, finish. Het traject VB6-FG4 mag ook met de klok mee worden afgelegd. Tijdens het palaver om 9u wordt de definitieve starttijd en route meegedeeld. Op het binnenvaren van het natuurgebied volgt onmiddellijke diskwalificatie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus
nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.